Co należy wiedzieć o kawie Lavazza?

Co należy wiedzieć o kawie Lavazza?

Kawa Lavazza to symbol przepysznej włoskiej kawy. Jest to najbardziej szanowana marka na świecie, o czym między innymi świadczy chociażby fakt, że jest dostępna między innymi w kawiarniach, sklepach oraz restauracjach w ponad dziewięćdziesięciu krajach na przeróżnych kontynentach. Każdego dnia jest wypijanych ponad 17 milionów filiżanek tej właśnie kawy. Co sprawia, że sięgamy tak często po tę kawę? Przede wszystkim wynika to z receptury tajemniczej z ponad stuletnią tradycją oraz z uwagi na wysoką jakość ziaren kawowca. Do tego dochodzi jeszcze bogactwo kompozycji, które zarówno tworzą espresso pobudzające, jak i także napoje mleczne nieco łagodniejsze na ten bazie.

 

Pochodzenie i najważniejsze informacje

Arabika oraz robusta są głównymi dwoma gatunkami kaw, z których się wypala kawę ziarnistą. Możemy spotkać na rynku kawę, która jest wykona w stu procentach z arabiki, ale także coraz częściej spotykamy mieszanki tychże dwóch gatunków kawy, dzięki czemu uzyskamy całkiem nowy produkt o właściwościach niesamowitych. Arabika jest kawą o ilości średniej kofeiny, ma niesamowity aromat, smak oraz często się także mówi o posmaku korzenno-czekoladowym. Robusta jest całkiem inna. Jest znacznie mocniejsza. Im zawartość większa robusty, tym zawartość kofeiny jest mniejsza. Jednak z rodzajów popularniejszych takie kawy jest właśnie Lavazza.

Jak wygląda produkcja kawy Lavazzy? Zebrane nasiona kawy trafiają do jednego z produkcyjnych zakładów, które znajdują się w Indiach, we Włoszech oraz Brazylii. Tam są poddawane procesowi palenia, mielenia, a następnie dekofeinizacji oraz konfekcjonowaniu. Zależnie od rodzaju późniejszego kawy (mielona, ziarnista, w kapsułkach oraz bezkofeinowa).Co należy wiedzieć o kawie Lavazza?

 Ziarna kawy zielonej są poddawane ocenie jakości w celu wybrania konkretnych ziaren najwyższej jakości. Tajemnicą handlową największą producenta jest sposób przygotowywania. Dobranie odpowiednie proporcji sprawa, że ta kawa jest niepowtarzalna oraz rozpoznawalna na całym świecie. Mieszanki finalne te najlepsze powstają z pięciu bądź też sześciu różnych odmian kawy. Oczywiście, na aromat kawy gotowej w stopniu największym wpływa pochodzenie ziaren, z jakich wypalona została, o czym przekonać się można przeglądając jakie kawy różnorodne proponuje nam Lavazza.

Zobacz również:

 

Rodzaje kawy Lavazza

W zestawieniu znajdują się trzy kawy ziarniste od Lavazzy, których koniecznie należy spróbować. Będziemy oczarowani.

Pierwszym rodzajem kawy jest Lavazza Crema e Aroma. Jest to jedna z pozycji najbardziej znanych. W skład tej kawy wchodzi pięćdziesiąt procent robusty oraz pięćdziesiąt procent arabiki. Co idzie za tym, kawa ta posiada intensywny oraz głęboki smak, ale jednocześnie, jak wskazuje nam sama nazwa jest bardzo kremowa. Do tego posiada świetną brązową piankę, która się unosi na powierzchni oraz wyróżnia się genialnym aromatem. Jest to idealna kawa zarówno dla osób, które spędzają poranki leniwe w domu, jak i także chcących ożywanie odrobiny rankiem w pracy. Drugi rodzaj kawy jest kawa o czekoladowym akcencie. Mowa o kawie Lavazza Qualita Rossa. Ta kawa powstała jako mieszkanka kilku bardzo różnych odmian kawy arabiki. W czterdziestu procent jest to mieszanka, a w sześćdziesięciu procentach z robusty afrykańskiej. Jednak mieszanka sama w sobie to nie wszystko. Jej smak jest także efektem bardzo wielu lat pracy nad sposobem palenia ziaren, jak i także tradycji komponowania. To czym się wyróżnia ta kawa to z całą pewnością posmak czekoladowy, jak i także aromat intensywny. Kawę parzyć można w sposób tradycyjny, ale także w kafeterkach oraz ekspresach. Ostatnia propozycja, która nas oczaruje to Lavazza Top Class. Jest to kawa, która połączona jest uniwersalności z charakterem. To, co stanowi najmocniej o jej charakterze to na pewno posmak czekoladowy, jaki się udało uzyskać mieszając w dziewięćdziesięciu procent arabikę z Brazylii oraz także robustę z Azji oraz Afryki. Kawę tę zazwyczaj proponujemy parzyć w ekspresach. Oczywiście możemy spróbować także smaku poprzez sposób tradycyjny parzenia. Bardzo ważne jest to, że posiada smak wykwintny oraz może być pita na bardzo wiele sposobów. Mowa tutaj o kawie espresso, kawie czarnej, cappuccino czy też kawie z mlekiem. Na pewno w tym przypadku o popularności tej kawy przesądziła jej uniwersalność.

Stawiajmy na jakość

Większość z nas rozpoczyna dzień od filiżanki czy też kubka kawy. Należy wiedzieć, że przy wyborze kawy zarówno tej, którą kupujemy do domu, jak i także tej kupowanej w kawiarni/restauracji należy się kierować jej jakością. Stawiajmy na sprawdzonych producentów, których znamy i którzy mogą się pochwalić kawą o wysokiej jakości. W innym wypadku nie będziemy zadowoleni z jej smaku, jak i także aromatu. Lepiej napić się jednej kawy dziennie naprawdę aromatycznej, niż kilku kaw o niezachęcającym smaku. Niestety wciąż można w wielu kawiarniach natrafić na kawę, która niestety nie jest idealna, a na pewno nie taka jakiej oczekujemy. Nauczmy się rozpoznawać dobrą jakościową kawę, a będziemy zadowoleni z efektu. Bardzo ważne jest pochodzenia kawy.

 

About the author